torsdag 7 november 2013

Islam - min del




Ordet, Islam, är ett arabiskt ord som betyder ”att underkasta och överlämna sig till den ende Guden och Hans vilja


Muhammad: föddes i Mekka omkring 570 år (Elefantåret). Muhammeds pappa hette Abdullah och gifte sig med en kvinna som hette Aminah. När mamman Aminah blev gravid så avled pappan. Mamman Aminah fick ta hand om Muhammad tills han blev 6 år men efter det så avled hon i området Madinah. Tidigt blev han föräldralös. Hans farfar tog hand om honom i cirka 2 år tills han blev åtta och dog.  Sedan fick farbror AbuTalib omvårdnaden. Farbrorn älskade Muhammed trots att han hade många barn. När han blev 12 år fick han ta hand om en flock med får och det tyckte han var kul. Sedan när han blev 25 började han jobba hos en kvinna som heter khadija. Hon var väldigt rik. Han tjänade bra pengar för henne. De gifte sig och skaffade barn. När var 35 år gammal han brukade besöka en grotta i ett berg i Mekka och tänka på omgivningen. En natt under ramadan månad kom ängeln Gabriel till han och sa till honom att läsa en del ur koranen men Muhammed kunde varken läsa eller skriva, Det blev som en utmaning för honom. Han lärde sig under en kort tid. 


Muhammad den sista budbäraren skickad av Allah (gud) till mänskligheten började sprida islams budskap.  Profeten Muhammad sade alltid: Ett leende inför din broder är en god gärning. Alla som kände till honom såg honom som en tillförlitlig och ärlig människa. Han blev alltid kallad för ”den sannfärdige” (Sadiq) och ”den ärlige” (Amin) bland folket.

Koranen: Koranen är muslimernas heliga skrift. Koranen skickades ner från himlen till profeten Muhammad via ängeln Gabriel (jibril). Gabriel bad Muhammed att läsa en del av koranen. Muhammad kunde varken läsa eller skriva men istället var det andra i hans närhet som skrev ner budskapet. I koranen står det precis allt om islam, gudsdrykan, visdom, historier och precis allt om mänsklighetens historia. Samtidigt står de också om förhållandet till gud och till andra människor. Koranen är fylld med vackra och gudomliga ord. I koranen så står det att gud ska skydda en från alla förändringar och att han lovar att det alltid kommer att vara samma koran. Inget ska förändras i det. Det finns 114 sura (stycke/kapitel) i koranen. 

 I Medina byggdes den första Moskén som hette Moskén Madinah. Muhammad dog när han ungefär var 63 år. Han blev begravd i området madinah. Muhammad lämnade inte några rikedomar men han gav vår värld att följa hans livs historia och meningen med koranen.
Källor: rabie publishing house , mamma och pappa och kusin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar