onsdag 13 november 2013

Islam - Kristendomen


Jag har valt att göra en jämförelse om islam och kristendomen. 

Kvinnorna hade en hård tid förr i tiden. Männen hade mycket mer makt än vad kvinnorna hade. På den tiden ägdes kvinnan av mannen. Kvinnan fick värde strax efter hon gift sig och fått barn. Kvinnorna fick mest ta hand om hushållet och uppfostra barnen. Enligt den babyloniska lagen kunde mannen skilja sig från kvinnan genom att betala en summa och sedan bli fri. En kvinna som ville göra samma sak kunde dränkas. Enligt Moses lag som står i bibeln skiljer sig lite. Lagen skulle skydda kvinnan. Framförallt skyddar den av den skilda kvinnan och barnen fick lära sig att respektera henne. Skillnaden mellan den babyloniska lagen och Moselagen är exempel på hur kulturen och religionen kommer i konflikt. I första moseboken står det att mannen är skapad till guds avbild. Mannen och kvinnan är jämställda inför gud.



Kristendomen idag? .....................
Sverige är ett land som räknats kristet. Men idag skiljer det sig väldigt mycket jämfört med det kristna folket som levde innan Gustav Vasas tid. Idag är det ungefär hälften av det svenska folket religiöst vilket tyder på att det har blivit en ordentlig förändringen sedan kyrkan hade makten. Innan Gustav Vasa kom till makten så var Sverige ett religiöst katolskt land. Under den tiden behövde kyrkan inte lyda ”Värdsliga makter”. Men tiden gick och gick, och nu idag är det en helt annan syn på själva religionen kristendomen i Sverige. Jag ska inte dra alla över en kam men det jag vill förtydliga är att många svenskar idag inte är lika trogna som det var förut. Det finns många anledningar till varför det är så, och eftersom det är en mängd svenska människor som inte är så insatta i sin religion och därmed gärna kallar sig för ”ateister” så blir det svårt. Det finns även svenskar som är kristna men som inte följer alla regler i bibeln eller som inte är i kyrkan varje söndag men som ändå kallar sig för kristna. Det är väldigt olika, men det jag vill förmedla är att innan Gustav Vasas tid så var Sverige ett väldigt religiöst land jämfört med idag. Men vi ska inte heller säga att Sverige helt är oreligiöst eftersom 
Idag har kvinnorna mer makt än vad dem hade i förr i tiden. Kvinnans roll i ett kristet hem kan se ut på många olika sätt.

Efter den 11 september 2001 drabbades islam, muslimer och världen över av förtryck. Man kan märka av det i båda media men även i samhället över lag. Frågor som slöjan och kvinnoförtryck är vanliga rubriker i media. 

Jag är född i Sverige. Jag lever helt enkelt ett vanligt liv som en svensk i Sverige. Jag har samma rättigheter som alla andra medborgare i Sverige. Jag går i en svensk skola umgås med vänner. Jag har spelat fotboll. Min religion hindrar mig inte från att göra det jag vill. Men det finns gränser och det gäller för en muslim att inte bryta guds regler. Jag är den enda som bär slöja i min skola och jag är glad över att jag blir respekterad för så ska de vara men tyvärr ser många oftast muslimernas kvinnosyn som extrem och diskriminerande, vilket är frustrerande. Den islamska kvinnosynen har länge haft fördomar emot sig. De flesta muslimer har svårt att etablera sig i icke-islamska länder och jag kan själv förstå hur det är. Det kan bli svårt för vissa tjejer i min situation att ta på sig slöja för att de tror att de ska bli förtryckta. Många tror att muslimer är väldigt hårt hållna, alltså att de inte får gå ut, tala med män. Det kan vara olika och det har absolut inte med religionen att göra. Äktenskapet inom islam är något väldigt heligt. Det handlar om att både kvinnan och mannen utgör en del i guds plan med mänskligheten. Äktenskapet skall inte genomföras utan mannen och kvinnans medgivande, Alltså ska till exempel en kvinna inte behöva gifta sig genom tvång. Idag är det så att många kvinnor får välja den man hon vill ha men det kan finnas familjer som fortfarande tvingar ens döttrar att gifta sig med den man hon inte vill. Men det kan också bero på vilket land man kommer ifrån, Till exempel om man kommer från Egypten och vill gifta sig med någon som kommer från Saudiarabien så kanske ens föräldrar inte tillåter det eftersom att man har olika kulturer och traditioner. En muslimsk kvinna kan inte gifta sig med en kristen men en muslimsk man kan gifta sig med en kristen kvinna men då måste kvinnan konvertera sig. Det är tillåtet för en man att ha fyra fruar så länge han behandlar dem rättvist. En kvinna får däremot inte ha fler män. En muslimsk kvinna har rätt till utbildning.

Kristendomen och islam delar samma berättelse om Adam och Eva. Det sägs enligt historien att Gud skapade Adam först och han skapade Eva från Adams revben. Redan här finns tankarna om att kvinnan är underlägsen mannen i västvärlden. Enligt koranen så är kvinnan mannens syster och hon är jämlik med honom. Men enligt islam har gud delat in mannen och kvinnans egenskaper. Till exempel är det enligt äktenskapet mannens roll att underhålla sin fru ekonomiskt med kläder, mat och hushåll. Om kvinnan kan försörja sig själv så förbjuder inte religionen henne att göra det enligt islam, så länge det inte strider mot guds regler och lagar. Ett exempel på en arbetande kvinna och förebild i islam är profeten Muhammeds fru Khadidja som arbetade som affärskvinna. Om man jämför synen på kvinnan enligt islam och andra religioner så hade kvinnan mer inflytande inom islam förr. Visserligen liknar islams syn på kvinnan förr med antikens Grekland i förhållande till kvinnans uppgifter, med ansvar för hem och barn. Däremot menade man på i antikens Grekland att kvinnan var ett nödvändigt ont för att mänskligheten skulle fortsätta att öka. Alltså användes kvinnan enbart till att föda barn. Kristendomen i sin tur anser att mannen och kvinna i sin natur är jämt ställda varandra emellan, men att mannen är överlägsen kvinnan i sitt förnuft och därför bör kvinnan förlita sig på mannens förnuft. 

Man kan se tydliga likheter mellan islam och kristendom i synen på kvinnan där grunderna stämmer överens med att mannen och kvinnan är jämlika inför gud.
Vad är det då som gör att det finns skillnader mellan män och kvinnor inom religionerna idag men även om man tittar i historien?

Jag anser att miljö och omgivning spelar roll på hur människorna ser på religionen. Man kan även säga att kulturen har en viktig roll i frågan. Människor av samma religion kan ha olika åsikter om deras sätt att leva efter just sin religion. Exempelvis har man en annan syn på kvinnans klädsel i Saudiarabien jämför med vad man har i Turkiet. Båda länderna är muslimska religioner men de har olika syner på hur män och kvinnor ska leva offentligt. I Turkiet kan man exempelvis se att kvinnor av alla religioner kan klä sig hur de själv vill offentligt, medan i Saudiarabien är alla kvinnor oavsett religion tvingade att beslöja hela kroppen. Därför anser jag att man måste titta på hela bilden i frågan och förklara att det handlar inte enbart om religion, utan även kulturen spelar roll.


Källor: http://sv.wikipedia.org/wiki/Könsroller_inom_islam 
            http://islam.se/kvinnosyn/
           http://www.so-rummet.se/kategorier/religion/kristendomen/nordens-kristnande

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar