söndag 16 mars 2014

MUSIK HISTORIA - VT 14



Jag har valt att skriva om den kända kompositören Johann Sebastian Bach som kom från Barockens tid.

Den tyske tonsättaren Johann Sebastian Bach föddes år 1685 i staden Eisenach i Tyskland. Han var en son till stadsmusikanten Johann Ambrosius Bach. Han var yngst av sina syskon. Johann började skolan när han var åtta år gammal och han undervisades i latin och musik.  Mamman Elisabeth Lämmerhirt dog när han var nio år och pappan dog ett år senare. Han blev föräldralös när han var tio år och fick bo hos sin äldste bror Johann Christoph där han uppfostrades väl. Johann Christoph var organist i Ohrdruf och han gick också i skolan. Vid femton års åldern flyttade Sebastian till staden Luneburg där han började på en latinskola som hette Michaelisskolan. Han sjöng även i kören där han också tog orgellektioner. År 1703 slutade skoltiden för Sebastian. Han fick ett jobb som organist i Arnstadt. Många tyckte att han spelade för modern musik. Han var mest anställd vid olika kyrkor. Han påverkades av nordtyska orgelmästare som Pachelbel och Buxtehude. Han besökte Lubeck för att studera Buxtehude. Han blev mycket inspirerad av det och stannade kvar i fyra måndader. År 1707 gifte han sig med Maria Barbara Bach i Dornheimkyrkan. Det blev religionsbråk och sebastian ville bort från Mulhausen och istället så flyttade han till Weimar. Där fick han en tjänst som hovorganist. Hans lön var mycket hög. I Weimar blev han mycket påverkad av vivaldi och hans italienska musik. År 1720 dog hans fru Maria men året efter så gifte hans sig med sångerskan Anna Magdalena och det fick barn.  

Johann Sebastian Bach dog när han var 65 år av en hjärtblödning (28 juli 1750). Det var väldigt få som kände till honom eftersom han aldrig hade rest utanför Tyskland. I slutet av 1800-talet så fick en ung tonsättare vid namn av Felix Mendelsshohn noterna till Matteuspassionen och fick spela upp den i Liepzig. Matteuspassionen är ett musikaliskt verk för solister, körer och orkester. Efter det blev Bach´s musik mycket uppskattande och känt. Idag är han en utav de mest kända och älskade kompositör. Bach lämna inga rikedomar efter sig. Men de fina som han lämnade kvar efter sig var noterna till hans musik.

Bach hade verkligen en riktigt talang för musik. Han var ju mest anställd vid kyrkor så just därför är de flesta av hans kompositioner kyrkmusik, kompositioner för sångsolister, kör och orkester. Bach kämpade hårt genom sitt liv och hans mål blev uppfyllda. 

Bach's verk:

Air Suite Nr.3
Matteus Passionen
Ich habe genug
Kleines Harmonisches Labyrinth
Juloratoriet

Låten ”Air” tyckte jag var väldigt avslappnande och det är ett av det mest kända verk. En fin låt och alla andra låtar är också väldigt fina att lyssna på. När man lyssnar på låten så hör man att den är lite sorglig. man kan höra fler än en stämma, både mörka och ljusa och det gör låten mer mäktigare.  Det blir mer liv i låten. Man hör att det bara är stråkinstrument som spelas. När det låter en mörk stämma så vet man att de är ett stort stråkinstrument som basfiol och när det är ljus ton som violin eller fiol. I mitten till slutet av låten så kan man höra att det blir mörkare ,flera stämmor 

Klicka på länken om ni vill lyssna på låten "Air"

http://www.youtube.com/watch?v=rrVDATvUitA

OM DU VILL KAN DU KOMPLETTERA för att nå en högre bedömning. Då behöver du 
1. lyssna mycket på något av hans verk för att kunna beskriva det musikaliska händelseförloppet, alltså vad som händer i själva musiken. 

Källor:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

http://www.ne.se/johann-sebastian-bach

http://www.historiesajten.se/visainfo.asp?id=293

http://www.musiksok.se/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar