torsdag 6 mars 2014



Gunnesboskolan






”Många ungdomar slösar varmvatten idag utan eftertanke”









Möiljo och energi
Lara AL-Edili




Innehållsförteckning
Inledning:
Bakgrundsfakta:
Metod:
Källor:













Inledning:
Det förbrukas väldigt mycket vatten dagligen utan eftertanke. Detta innebär att det finns en hel del att spara. Jag har valt att undersöka hur mycket varmvatten vi använder i min familj. Mitt mål är att jag ska påverka min familj att förbruka mindre varmvatten.

Bakgrundsfakta:
Sverige är ett av de länder i världen som har störst tillgång till vatten. Vi använder vatten mest av allt i huset och det är viktigt för varje hus att ha varmt och kallt vatten. 
I genomsnitt använder varje person i Sverige 180 liter vatten per dygn vilket är mycket. Av dessa använder man ungefär 65% till hygien. 
Genom att bara förkorta duschtiden skulle de medföra stora skillnader. Om man duschar i fem minuter istället för en kvart minskar årsförbrukningen med upp till 500 kWh vilket motsvarar ca 700 kronor/år.
Varmvattenberedare är en apparat som värmer vattnet. För att den ska kunna värma vattnet  behöver den el. Om vi badar och duschar så lite så möjligt behöver inte varmvattenberedaren värma lika mycket och det går då går det inte lika mycket el.
När man värmer varmvatten så krävs det el och när man skapar el går det åt energi. Detta leder till utsläpp som bidrar till växthuseffekten. Växthuseffekten ökar, vilket är negativt.
Växthuseffekten kallas det som innebär koldioxid i atmosfären.  Atmosfären finns runt jorden. Solen åker igenom atmosfären och skickar ut en solstrålning in mot jordytan. Men en del solstrålning försvinner vidare ut till rymden men en stor del stannar kvar i atmosfären och vi får värme. Utan växthuseffekten hade det varit 35 grader kallar vid jordytan än vad det är idag. När man förbränner fossila bränslen bildas koldioxid som är en växthusgas. Gasen går ut i atmosfären och växthuseffekten ökar.
Solenergin kan också bidra till att man minskar koldioxidutsläppen, elberoendet blir mindre och man sparar på jordens resurser. Tips är att man kan utnyttja den förnybara solenergin. Man sparar väldigt mycket på det genom att bygga en solfångare. Man kan tillexempel ha solpaneler på taket och när solens strålning träffar dem så värms plattorna och de producerar el och värme. Fördelar med det är att det är miljövänligt och ren utan något dåligt utsläpp. Effektiviteten i solpaneler beror på hur mycket solljus de får. En nackdel är att man behöver batterier för att lagra energi för användning på natten eller andra tillfällen när det inte finns tillräckligt med solljus. Batterierna blir något extra och kostnaden blir dyrare.

Metod:
Min metod är att ta tiden på alla i familjen som duschar hemma. Jag ska mäta tiden utan att de vet om det. Sedan skall jag genom den informationen och de faktauppgifterna jag har, försöka ändra deras beteende. Därefter ska jag i smyg göra om mätningarna för att kunna jämföra med mitt tidigare resultat. Resultatet efter detta kommer att visa om min information har gjort någon nytta eller ej.  Klarar dem deras mål så belönas dem.



Källor: 

Jag har använt mig av en sida som heter sydvatten. Jag blev tipsad om den av min bror. Sidan ägs av ett företag som producerar dricksvatten. Företaget bildades år 1966. Texten är objektiv alltså innehåller den bara ren fakta. Texten vill informera oss.
http://www.ne.se/växthuseffekten hämtad - 2014-02-28
Jag har använt mig av sidan Nationalencyklopedin (NE). Jag hämtar väldigt mycket information därifrån eftersom jag anser den är trovärdig och går att lita på. Ne påstås vara ett av Sveriges största uppslagsverk och skrivs av specialister.  Texten som jag använt mig av är objektivt skriven. 
Har använt mig av sidan wikipedia. Jag anser att den inte är trovärdig och att det är svårt att lita på den. Wikipeda är ett uppslagsvärk och skrivs av sina användare. Texterna kan redigeras  lätt och då vet man inte vem det är som har skrivit den. Texten i wikipedia är objektiv det står inte när den blivit publicerad. Ne är mycket trovärdigare än vad wikipedia är eftersom den skrivs av specialister. 
http://www.gleerupslms.se/  hämtad - 2014-02-28 

Tack för att du läste!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar