torsdag 6 februari 2014

Idrott - Motion och hälsa


Motion är som medicin...

Att motionera är väldigt bra för sin hälsa, Oavsett vilken ålder man är i. En halvtimmes rörelse om dagen hade gjort en stor skillnad både för sin hälsa och sitt humör. Att ta en promenad ute i den friska luften hade inte varit illa. 

Motion hindrar en hel del sjukdomstillstånd som till exempel högt blodtryck och övervikt. Risken för sjukdomar minskar vilket är bra. Hjärnan påverkas av fysisk aktivitet på flera sätt. Depression minskar och man blir på bättre humör.   Minne, inlärning, problemlösning och koncentrationsförmåga kan förbättras genom nybildning av nervceller. Man utvecklas mer genom fysisk aktivitet.

Regelbunden fysisk aktivitet motverkar alltså de hälsorisker som övervikt kan föra med sig. Det viktigaste är att den är regelbunden. Regelbunden motion ger snabbt effekt. För att hålla en hälsosam kroppsvikt så måste det finnas balans mellan energin vi får i oss genom maten och energin vi gör av med när vi rör oss. Äter man mer än vad man gör av sig, ökar man i vikt. Vissa ökar fortare och vissa långsammare. 
Jag anser att det finns två olika vägar inom motion. Att antingen träna för att förbättra sin prestationsförmåga eller för att helt enkelt må bra. De flesta gör det för båda dessa vägarna. För må bra och att få resultat. Styrketräning och konditionsträning är något många tränar sig utav idag. Vissa tränar med hög belastning för att bygga upp muskler och för att resultat framöver medan vissa tränar uthållighet för att bibehålla muskelns form. Konditionsträning tränar många sig även av. Antingen distanslöpning eller intervaller beroende på vad man vill åstadkomma med sin träning. Styrketräning är en anaerob träning. Alltså att kroppen inte hinner ta upp syre när du tränar vilket den gör när du exempelvis joggar. Distanslöpning är aerob träning. Och det är eftersom kroppen hinner ta upp syre medan du joggar vilket den inte gör när du styrketränar med hög belastning. Dessa två olika träningssätt kan vara väldigt bra att planera efter, alltså styrketräning och konditionsträning. Då får du med väldigt mycket, nämligen anaerob och aerob träning. Och din kropp kommer må väldigt bra i längden. När du konditionstränar så tränar du syre upptagningsförmågan vilket är väldigt bra för hälsan. När du styrketränar så tränar du uthållighetsförmågan och att öka prestationsförmågan genom att utmana sig själv på gymmet. Att man alltså under några veckors tid börjar köra med tyngre vikter ifall man nått ”superkompensations fasen”. 
Innan du ska träna så måste din kropp ha fått i sig något några timmar innan. För ifall vi tänker oss att du skippar frukosten och sedan skall träna, då har inte din kropp något att ta upp efter träningen vilket resulterar till onödig träning. Denna fas som kroppen uppnår kallas då för ”katabol fas”. 
Anabol fas är motsatsen till katabol fas. Att du alltså har haft något i magen som kroppen sedan tar upp efter träningen. Ifall kroppen alltid har något att ta upp efter hård träningen, nämligen en macka du åt för några timmar sen så kommer det ge resultat. Och resultat kallas för ”superkompensationen”. Det innebär att du orkar köra med vikterna du körde med sist plus lite till. Den fasen vill alla nå, nämligen superkompensationen.
Motivationen till träning är också väldigt viktigt. Att du använder dig av dagbok där du utvärderar vad du gjort osv. Eller att du fotograferar dig själv år 2009 och sedan jämför med en bild tagen år 2011 då du antagligen tränat hårt och ser resultat. 

http://www.kost-traning.se/ord.aspx?word=Katabol+fas
http://sv.wikipedia.org/wiki/Träning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar