måndag 16 september 2013

Bokreflektion 3/5



Jag tycker att boken är bra hittills och den börjar bli mer spännande. Det som gör boken fantastiskt bra är att den är skriven som en dagbok och det gillar jag.

Det som är bra är att språket är lätt att förstå i boken men jag hade tyckt att författaren skulle fått med lite svårare ord. Det får en att slå upp orden och då tränar man ordförrådet. Här har vi ett exempel från boken som visar att språket är lättläst ”Hoppar högt när telefonen brummar till”. Jag tänkte jämföra boken med en annan bok som heter Anne franks dagbok och den boken har ett lite svårare språk. Den här meningen ”Miep känner honom också, så hela planen kan relegeras av henne” Ordet relegeras var ett svårt ord och som man borde slå upp i ordboken.

 Boken är baserad på en sann historia vilket är intressant och det får läsaren att bli mer intresserad. Boken vill lära oss att inte lita på vem som helst. Att inte bjuda ut sig till vem som helst och när som helst. Det kan vara farligt från chattsidor där all information kan vara falsk och man ska absolut inte ge ut sin information.


Boken börjar nästan närma sig sitt slut och det jag menar med slutet är själva handlingen. Huvudkaraktären Klara fortsätter att chatta med den äldre killen Marcus från en chattsida och dem börjar allt mer och mer komma nära varandra. De båda verkar vilja göra mer än att chatta och ringa så de bestämmer sig till slut för att träffas. 

Denna boken är skriven för unga tjejer som både har blivit och inte blivit utsatta för så kallad Grooming. Grooming är alltså när vuxna som i sexuellt syfte tar kontakt med barn. Boken vill lära oss tjejer att inte vara lättlurade av vilka killar som helst. Det som män vill på chattsidor är verkligen inte att bara träffas och snacka lite. De är bara ute efter att ha samlag med tjejer. 

Det jag vill påpeka är att många tjejer mellan13-17 idag är inne på chattsidor och som chattar med främmande. Om man träffar på en främmande person från en chattsida kan man bli utsatt för ett sexuella övergrepp. De flesta tjejerna blir lurade och sedan våldtagna när man bestämmer en träff. 

Man kanske är nyfiken men man måste alltid vara försiktig på ett sådant fall.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar