Hjärtinfarkt
Hjärtinfarkt drabbar främst de som har högt blodtryck, sällan motionerar och om man röker.
När man känner starka och ihålliga bröstsmärtor, en obehaglig känsla i bröst som strålar upp mot halsen, illamående, andnöd, kallsvett, rädsla och ångest ska man söka efter vård.
Kranskärlen förser hjärtat med blod. När fett och blodkroppar lagras under en längre tid på kranskärlsväggarna sker det en åderförkalkning. Då kan inte blodet syresätta hjärtat, vilket resulterar i att man får hjärtinfarkt.
Om man får en hjärtinfarkt skadas delar av hjärtat. Då orkar det inte pumpa lika bra som innan. Om det inte pumpar ordentligt, så kan andra organ ta skada. De andra organen behöver ha syresatt blod för att funka, men får de inte det så börjar de fungera sämre.
Rökning är den största faktorn till att människor får hjärtinfarkt. Också höga blodfetter ökar risken för hjärtinfarkt. Äter man för mycket fett så får man lättare åderförkalkning, som är en början till hjärtinfarkt.
Om man motionerar och har ett bra socialt liv har man mindre chans att få hjärtinfarkt. Motionen gör att blodtrycket håller sig lågt och blodfettbalansen blir bättre. Forskningar visar att en person som har bra relationer inte lika lätt får hjärtinfarkt, då den mår bättre mentalt.
När man har fått hjärtinfarkt vill läkare undvika att man ska få ytterligare en. I ambulansen på väg till sjukhuset får man ofta en medicin som heter Acetylsalicylsyra. Den minkar risken för blodproppar då den gör så att blodplättarna inte lika lätt klibbar ihop. Denna medicin ska man fortsätta att ta en lång tid. Nitroglycerin gör kärlen i kroppen större så att det ska bli lättare för hjärtat att pumpa runt blodet. Denna medicin får man på sjukhuset under de första dygnet, främst om hjärtinfarkten har varit stor.
Om medicinerna inte räcker kan man göra en ballongvidgning. Det är en slags slang som man för in i armen eller ljumsken, så att det kommer in i det kranskärl som har förträngning. Ballongen placeras precis i förträngningen och fylls med vätska för att vidga kärlet under någon minut. Då vidgas kärlet så att blodflödet kan pumpas runt bättre. Denna behandling blir ofta ett bra resultat för de flesta.
Högt blodtryck
Blodtryck är ett tryck som uppstår i blodkärlen när blodet åker ut ur hjärtat och sedan tillbaka in i hjärtat igen. Högt blodtryck gör så att åderförfettningen ökar och det gör blodkärlen hårdare
mindre elastiska vilket leder till att det blir svårare för hjärtat att pumpa blodet
Kärlkramp
Kärlkramp är en slags smärtattacker och är en vanlig sjukdom som har med rökning, matvanor, stress och diabetes att göra.
Kärlkramp beror på att de har blivit en förträngning i ett eller flera av hjärtats kranskärl.
Får man kärlkramp så påverkar det ofta ens sociala liv.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar